sobota, 11 czerwca 2016

Czekoladowe cupcake

Babeczki w stylu cupcake, czyli trochę lżejsze od muffinek, płaskie i łatwe do ozdabiania. Myślałam, że to mit, ale rzeczywiście takie wychodzą :) Do samych babeczek wykorzystałam [ten przepis] i trochę go uprościłam. Do dekorowania wykorzystałam [ten pomysł] - ślady na śniegu. Babeczki okazały się udanym prezentem urodzinowym. Z podanych proporcji wychodzi 16 babeczek.


90 gram gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
115 gram masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki wody

czekolada
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe




Piekarnik rozgrzać do 180C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę zmieszać z proszkiem i sodą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masła wlać powoli czekoladę, wbić kolejno jajka. Miksując dodać połowę wody, następnie połowę mąki, później resztę wody i mąki. Miksować krótko aby uniknąć zwarzenia masy. Piec w 180C przez 20-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i ostudzić na kratce lub drewnianej desce.

Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu/tacy/desce wyłożyć folię aluminiową. Za pomocą wykałaczek lub innych mieszadełek uformować na folii kółka z czekolady - duże na środki łapki i małe na ślady palców. Włożyć folię do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wiórki wsypać do miseczki. Babeczki smarować śmietanką, wyłożyć ślady łapki - jedno duże i trzy małe kółka. Na koniec zanurzyć wierzch babeczki w kokosie, aby oblepił pozostałą część śmietanki. Przechowywać w lodówce.



marcelina