piątek, 3 czerwca 2016

Ciasteczka z ziarnami słonecznika

Ostrzegam, są okropnie słodkie. Dla wybrednych polecam zmniejszyć ilosć dodawanego cukru. Poza tym są bajecznie proste, przez co też szybkie. Proporcje na 20 ciasteczek. Oparłam się na przepisie, o którym pisałam już [tutaj].





110 gram mąki
100 gram cukru
50 gram masła
1/2 szklanki słonecznika
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia









Mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko, a następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki do stężenia.
Piekarnik nagrzać do 190C. Blaszkę wyłożyć papierem. Z ciasta małą łyżeczką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w pozostałym słoneczniku. Rozstawić je bardzo szeroko na blaszce, gdyż rozrosną się w czasie pieczenia. Zapiekać 15-20 minut w temperaturze 190C. Po upieczeniu pozostawić na chwilę do ostygnięcia na blaszce a potem przenieść na kratkę lub drewnianą deskę. Między partiami pozostałe ciasto trzymać w lodówce.


marcelina