niedziela, 15 maja 2016

Szarlotka orzechowa

Pyszny i szybki przepis na szarlotkę a w dodatku inny od standardowej szarlotki. Mocno orzechowo-karmelowy posmak doskonale komponuje się z jabłkami. Przepis znalazłam z lenistwa [tutaj]. Proporcje na małą tortownicę, w większej szarlotka będzie bardziej płaska i niekoniecznie łatwa w dystrybucji :)







200 gram orzechów włoskich
700 gram jabłek
100 gram twardego masła
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki cukru
cynamon






Nagrzać piekarnik do 180C.
Orzechy zmielić w blenderze lub innym robocie kuchennym. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i sodą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W misce wymieszać je z cynamonem. Masło pokroić w drobne listki lub zetrzeć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę orzechów i dokładnie pokryć powierzchnię listkami masła. Na to wyłożyć jabłka, a następnie drugą część orzechów. Całość przykryć ponownie listkami masła. Zapiekać  w 180C 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Należy uważać aby nie przypalić karmelu, który wytwarza się w warstwach orzechowych.

marcelina