sobota, 21 maja 2016

Bułki śniadaniowe III

Kolejna wersja bułeczek, tym razem mleczne. Wyjątkowo lekkie i smaczne, doskonałe na słodko i na słono. A przede wszystkim rzeczywiście łatwo się je robi. Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. Proporcje na 4 duże bułki.




200ml mleka
2 szklanki mąki
20 gram drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła







Mąkę włożyć do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i lekko podgrzać - nie może być gorące, bo sparzy drożdże. Drożdże rozkruszyć i włożyć do szklanki, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na 15 minut. W osobnej szklance rozkłócić jajko. Dodać do mąki jajko, wyrośnięte drożdże, mleko i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie wymagało podsypywania mąką, ostatecznie może delikatnie lepić się do dłoni. Jednolite ciasto zostawić w misce lub na stolnicy wysypanej mąką na około godzinę, do podwojenia swojej objętości. 
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ostry nóż  i ręce obsypać mąką, ciasto podzielić na 4 części i uformować bułki: każdą część ułożyć jak mały placek, złożyć boki do środka, a następnie kłaść na blaszce łączeniem w dół. Można posmarować roztopionym masłem lub jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180C, zapiekać bułki około 30 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Upieczone bułki wyciągną i ostudzić na kratce lub drewnianej desce.



marcelina