środa, 27 kwietnia 2016

Burgery

Burgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jeden o mięsie, drugi o reszcie, a gdzieś tam jeszcze coś o bułkach.

Oprócz klasycznych burgerowych dodatków w tej wersji dodałam pieczony camembert, który uwielbiam. Sprawia on jednak, że burgery są niesamowicie sycące - jeden to coś w sam raz na ogromny obiad dla głodnego człowieka. Proporcje na 2 burgery.






2 bułki do hamburgerów
2 burgery wołowe lub składniki na burgery opisane [tutaj]
1/2 cebuli białej
1/2 pomidora
2 okrągłe sery camembert
garść liści sałaty
2 plastry sera żółtego
2 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego






Rozgrzać piekarnik do 180C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pomidora pokroić w plastry, cebulę w bardzo cienki krążki.
Bułki rozkroić na pół. Każdą dolną część posmarować łyżką sosu pomidorowego. Na to wyłożyć połowę liści sałaty, a później plaster sera. Potem kolejno położyć burgera, ciepły camembert wyciągnięty ze sreberka. Kolejno pomidory z cebulą, po dwa liście sałaty. Górną połówkę bułki posmarować sosem musztardowo-majonezowym i przykryć nią całego burgera. Podawać póki mięso i ser są ciepłe.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz