środa, 27 kwietnia 2016

Burgery, czyli przygotowanie mięsa

Burgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jeden o mięsie, drugi o reszcie, a gdzieś tam jeszcze coś o bułkach.

Burger z mięsa wołowego z dodatkiem papryki. Kotletem tu nie jest samo mięso, co uważam za bardzo dobre rozwiązanie, bo mięso mięsem, ale potrzebuje urozmaiceń. Z podanych proporcji uzyskałam 5 burgerów średnicy ok. 12cm.



400 gram mielonego mięsa wołowego
1 papryka czerwona
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
20 gram twardego masła
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli






Paprykę umyć i drobno pokroić, cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać paprykę i cebulę. Czosnek zmiażdżyć i dodać do mięsa. Masło pokroić na drobne plasterki i dodać do mięsa. Wszystko w  misce wymieszać aż składniki będą równomiernie rozłożone. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso, formować burgery (toczyć kulki i spłaszczać na desce lub wykorzystać jakąś kształtkę czy dedykowane urządzenie). Istotne jest by mięso było mocno sprasowane i jednolicie się trzymało. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść burgery i smażyć równomiernie z obu stron rzadko przewracając, najlepiej tylko raz. Może je również smażyć na patelni grillowej. Gotowe burgery lekko ostudzić i wkładać do bułek, np. tak jak [tutaj].


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz