środa, 27 kwietnia 2016

Bułki do burgerów

Ostatni w burgerowej serii, a tak naprawdę pierwszy etap tworzenia burgerów są to bułki. Zainspirowana tym przepisem przygotowałam bułki razowe. Przez moje gapiostwo pozwoliłam im rosnąć trochę dłużej niż powinny, więc rozrosły się mocno wszerz, dzięki czemu bardziej przypominają bułki do pljeskavicy, ale przy standardowej godzinie wyrastania ciasta osiągną idealne proporcje. Proporce na 3 bułki.





400 gram mąki razowej
25 gram świeżych drożdży
220 ml wody
20 gram masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ziaren do posypania np. sezam, słonecznik








Mąkę włożyć do miski, dodać wodę, sól, masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże i wyrobić ciasto na jednolitą masę, około 8 minut. Pod koniec ciasto będzie lekko lepić się do rąk. Pozostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po czasie wyrastania podzielić ciasto na 3-4 części. Uformować kule, a następnie kłaść je na formie i spłaszczyć do grubości 2 centymetrów. Pozostawić je w dużych odstępach. Posypać ziarnami i lekko je docisnąć do bułek. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. 
Piekarnik nagrzać do 220C. Piec bułki przez 15-20 minut. Przed użyciem co najmniej lekko ostudzić.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz