piątek, 18 marca 2016

Ryż-parówka-kukurydza

Wbrew pozorom do wykonania tego dania potrzeba czterech składników. Szybkie danie, które kojarzy mi się z sobotą (?). Proporcje wystarczając na 2-3 porcje, zależnie od wielkości.








 1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki ryżu
3 parówki lub 6 małych parówek
1 mała cebula
pieprz/sól








Ryż ugotować na sypko. Kukurydzę odcedzić z puszki. Cebulę drobno posiekać. Parówki przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć parówki. Pod koniec dodać cebulę na tyle, żeby się zeszkliła. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z ryżem, dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz