niedziela, 28 lutego 2016

Focaccia z cebulą

Focaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis pochodzi z książka "Cebula", wystarcza na blaszkę 25x40cm.




25 gram świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
500 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

500 gram cebuli
1 papryka
60 ml oliwy
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz






Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody, odstawić na 15 minut, aż się spienią. Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać drożdże i wodę do uzyskania sprężystego ciasta. Wyrabiać je kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Cebulę pokroić w cienkie piórka, paprykę w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa z natką pietruszki. Dusić na małym ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlać małą ilością wody. Cebula nie powinna się zbrązowić. Doprawić.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto i rozprowadzić po całej powierzchni. Na wierzch dodać cebulę, ewentualnie dodać parę plasterków kiełbasy. Piec 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Podawać na gorąco.


marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz