poniedziałek, 4 stycznia 2016

Pudding chlebowy z sosem waniliowym

Doskonały pomysł na użycie resztek chleba, ja wykorzystałam jasne, ciemne, ziarniste, a nawet chleb na zakwasie. Bardzo smacznie danie, dobre zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Sos waniliowy okazał się równie trafiony, bo bardzo mi smakował pomimo mojej niechęci do zapachu wanilii. Uwaga - jest bardzo słodki. Podane proporcje wystarczają na 4 syte porcje puddingu i bardzo dużo sosu. Sos można przechowywać w lodówce. Oryginalny przepis pochodzi [stąd].

Pudding
Suchy chleb
2 szklanki mleka
2 jajka
50 gram masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 laski wanilii

Sos waniliowy
120 gram masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 laski wanilii






Pudding:

Piekarnik nagrzać do 170C. Masło rozpuścić, wanilię utrzeć na proszek lub chociaż drobne części, można wykorzystać gotową tartą wanilię. Chleb pokroić w kostkę. Wymieszać mleko, jajka, ostudzone masło i przyprawy. Wrzucić chleb i wymieszać z masą. Pozostawić na 5 minut. Następnie wyłożyć pieczywo do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekać w 170C przez godzinę lub aż chleb napęcznieje i zrumieni się z wierzchu. Podawać ciepłe z sosem waniliowym, ewentualnie z dodatkiem lodów.

Sos:

Laskę wanilii rozkruszyć na proszek. Masło, cukier i śmietankę włożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu co chwilę mieszając. Doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z palnika, dodać wanilię, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz