sobota, 23 stycznia 2016

Omlet

Klasyczne (sobotnie) śniadanie. Uwielbiam omlet biszkoptowy, ale to jest znacznie szybsza odmiana. Dodatki można dobrać wg gustu, np. pominąć cebulę ;) Proporcje na jeden duuuży omlet.




1/4 papryki
1/3 cebuli czerwonej
50 gram wędliny
30 gram sera żółtego
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz







Wędlinę pokroić w kawałki, cebulę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wędlinę podsmażyć na maśle, dodać cebulkę i zeszklić. Włożyć na to paprykę. Jajka rozbić z mlekiem, dodać mąkę i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. 
Na podsmażone dodatki wylać masę jajeczną, smażyć przez minutę na małym ogniu, a następnie przykryć patelnię i smażyć jeszcze przez 5-7 minut, aż wierzch będzie lekko ścięty. Podawać natychmiast.

Uwaga. Smażyć należy na bardzo małym ogniu, bo inaczej omlet się przypali.


marcelina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz