czwartek, 7 stycznia 2016

Naleśniki ze szpinakiem

Klasyczne naleśniki z nadzieniem szpinakowym. Moim zdaniem genialne w swej prostocie. Pyszne. Proporcje na 8 naleśników.


1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej

450 gram mrożonego szpinaku
1 pomidor
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
80 gram sera feta
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
odrobina ostrej papryki



Składniki na naleśniki wymieszać, delikatnie ubić i na chwilę odstawić. Szpinak rozmrozić w rondelku. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Drobno poszatkować cebulę i czosnek i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać ostrą paprykę. Podsmażyć na małym ogniu. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Po minucie dodać szpinak, nawet jeśli nie jest całkowicie rozmrożony. Wymieszać wszystko i podsmażać na małym ogniu do całkowitego odparowania wody. 
Zacząć smażyć naleśniki, średniej grubości, żeby mogły utrzymać farsz, a przy tym dawały się łatwo zawijać.

Ser feta pokroić na drobne kawałki. Śmietany wymieszać z jajkiem i pieprzem. Do odparowanego szpinaku dodać śmietanę i rozprowadzić, chwilę podsmażyć i dodać ser. Po roztopieniu sera przyprawić szpinak, w razie potrzeby dosolić. Smażyć jeszcze przez co najmniej 5 minut, cierpliwi mogą dłużej. 
Kłaść na naleśnikach podłużny pasek farszu i zawijać ruloniki. Podawać na ciepło.





marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz