piątek, 15 stycznia 2016

Makaron z sosem groszkowym

Najlepszy sos groszkowy jaki jadłam robi jedna z moich współlokatorek. Niestety, nie miałam jak jej w tym momencie o to zapytać, więc posiłkując się tym przepisem powstał sos groszkowy w moim wykonaniu. Proporcja na 2 osoby.





200 gram makaronu
240 gram groszku konserwowego
30 gram sera żółtego
1 pieczony filet z kurczaka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka śmietany 30%
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka majeranku
1/4 szklanki wody






Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Czosnek pokroić w plasterki, kurczaka pokroić w drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce.  Kurczaka podsmażyć na oliwie z masłem.Wodę zagotować z ziołami i kostką rosołową. Do wrzącej dodać czosnek i prawie cały groszek i gotować przez 10 minut. Lekko ostudzić. Śmietany wymieszać z majerankiem. Ostudzony groszek przetrzeć, zahartować śmietany i dodać do groszku. Wymieszać na jednolity sos.
Podawać makaron wymieszany z sosem posypany pozostałym groszkiem, kurczakiem i serem.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz