wtorek, 12 stycznia 2016

Jajka po włosku

Jak nie lubię jajek sadzonych, tak te są wyśmienite. Zapieczone w piekarniku, na pomidorowym sosie z dodatkiem bazylii - pyszności. Jako sos pomidorowy wykorzystałam passatę pomidorową z dodanymi ziołami i zasmażonym czosnkiem, ale można użyć swojego ulubionego czy domowego przecieru z pomidorów. Przepis pochodzi [stąd], proporcje dla dwóch osób.







2/3 szklanki sosu pomidorowego
2 jajka
1/4 szklanki mleka
50 gram sera żółtego








Nagrzać piekarnik do 220C. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować 2  małe naczynia do zapiekania. Sos pomidorowy podzielić na 2 części, rozsmarować na dnie naczyń. Do naczynia włożyć płasko łyżkę (w tartaletce można ją położyć na sosie) i wbić jajko na łyżkę. Potem delikatnie wyciągnąć łyżkę spod jajka nie uszkadzając żółtka. Na jajko wylać połowę mleka i posypać serem. Naczynia włożyć do piekarnika i zapiekać 10-20 minut. Podawać lekko wystudzone, aby sos pomidorowy nie parzył, a był mocno ciepły.

Uwaga. Im dłużej zapiekane jajko tym żółtko będzie bardziej "na twardo".


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz