piątek, 29 stycznia 2016

Chlebowy pudding wytrawnie

Pudding chlebowy opisywałam już tutaj, w wersji na słodko z sosem waniliowym. Dziś przyszła pora na wersję wytrawną - serową. Polecam szczególnie na śwież o i ciepło.







200 gram suchego chleb
2 jajka
2 szklanki mleka
30 gram sera żółtego (twardego)
30 gram typu lazur
30 gram oscypka
30 gram mozzarelli
1 łyżeczka papryki







Piekarnik nagrzać do 180C. Sery pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Jajka wymieszać z mlekiem i papryką na jednolitą masę. W misce zalać chleb i sery masą jajeczną i odstawić na 5 minut. Formę wysmarować masłem i wylać na nią namoczony chleb. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180C około godziny lub aż chleb mocno spęcznieje i zacznie się rumienić. Podawać na ciepło.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz