wtorek, 5 stycznia 2016

Chleb z pieczonymi ziarnami

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi stąd, u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna.


Zaczyn:
75 gram mąki pszennej
90 gram wody
2 łyżki zakwasu

35 gram siemienia lnianego
100 gram wody

30 gram siemienia lnianego
10 gram pestek dyni
20 gram orzechów nerkowca
400 gram mąki
160 gram wody
1 łyżka soli





Składniki na zaczyn wymieszać w misce i pozostawić pod przykryciem na 12-16 godzin. 35 gram siemienia i 100 gram wody wymieszać i zostawić do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Pestki, orzechy posiekać i razem z resztą siemienia uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystudzenia. 
Gdy zaczyn wyrośnie wymieszać wszystkie składniki wlewając stopniowo wodę. Napęczniałe siemię wlać razem z wodą. Wyrobić ciasto na gładką kulę, nie klejącą się zbytnio do rąk. Wyrabiać przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić w misce do wyrośnięcia. Miskę można wysmarować olejem. Po 1 godzinie wyciągnąć ciasto, rozciągnąć na blacie i dwukrotnie złożyć. Znów odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Potem przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania lub do formy i zostawić do wyrośnięcia 2-3 godziny. 
Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu.

marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz