niedziela, 13 grudnia 2015

Chleb piwny

Pachnie chlebem, czyli zakwasem i delikatnie piwem. Dość mięsisty i raczej do wytrawnych dodatków. Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. Z podanych proporcji wychodzi chleb z foremki 10x30cm. 




150 gram aktywnego zakwasu
600 gram mąki pszennej (450)
500 ml jasnego piwa
1 łyżeczka soli











Piwo wlać do rondla i delikatnie podgrzać aż będzie letnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zakwas, piwo i za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Opakować folią spożywczą i zostawić na 5 godzin do wyrastania lub aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić chleb i piec w tej temperaturze 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 20 minut. Wyciągnąć chleb, wyciągnąć go z foremki i ściągnąć papier do pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10-20 minut. Gotowy chleb postukany od spodu ma wydawać głuchy odgłos. Gotowy chleb kroić całkowicie wystudzony.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz