środa, 18 listopada 2015

Paszteciki kruchodrożdżowe

Paszteciki są dobre nie tylko do barszczu, ale i jako przegryzka na słono. Te są bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto powinno pozostać do lekkiego wyrośnięcia, ale w wersji dla niecierpliwych jak ja można zawijać paszteciki od razu. Ważne, żeby w kuchni było ciepło, a piekarnik nagrzany. Oryginalny przepis pochodzi stąd.





500 gram pieczarek
1 cebula
70 ml śmietany
1 żółtko
2 łyżeczki mąki
25 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru
340 gram mąki
1/3 łyżeczki soli
125 gram zimnego masła
70 ml śmietany
1 jajko
1 białko





Pieczarki i cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona, dodać pieczarki. Można podlać odrobiną wody. Razem zesmażyć, aż do odparowania wody z pieczarek. Śmietanę wymieszać z żółtkiem i mąką. Dodać do odparowanych pieczarek i razem chwilę smażyć na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Drożdże wymieszać z cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i zimne masło. Rozetrzeć palcami. Śmietanę połączyć z białkiem i jajkiem. Do mąki dodać drożdże i śmietanę, wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować w kształcie prostokąta, podzielić na kilka pasów o szerokości 8-10 cm. Nakładać na jednym brzegu pasa farsz i zawinąć. Ułożyć zawinięciem do dołu, spłaszczyć lekko nożem. Kroić na kawałki, jak kopytka. Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować z wierzchu jajkiem czy tłuszczem. Piec w 180C aż będą rumiane, ok.25 minut.

Uwaga: Im więcej farszu, tym szersze paszteciki należy odkrawać. Wtedy farsz nie będzie wychodził w czasie krojenia.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz