niedziela, 29 listopada 2015

Bułki śniadaniowe I

Proste bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 4 osób na syte śniadanie.





300 gram mąki
12,5 gram świeżych drożdży
175 ml mleka
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
35 gram cukru
1 jajko








Wszystkie składniki, oprócz jajka wymieszać i zarobić na jednolite ciasto. Wyrabiać po tym czasie jeszcze 15 minut. Miskę oprószyć mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie podzielić na części, uformować bułeczki i wyłożyć na blaszce w sporych odstępach. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180C. Jajko roztrzepać widelcem. Wyrośnięte bułeczki naciąć szybkim ruchem i ostrym nożem. Posmarować wszystkie z wierzchu jajkiem i piec w temp 180C 25-30 minut.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz