niedziela, 16 sierpnia 2015

Ryba w sosie miętowo-imbirowym

Smak i zapach mięty jest najlepiej odczuwany w sosie zraz po wymieszaniu, później uzyskuje wyraźny imbirowy, ostrawy posmak. Kombinacja miała przekonać mnie do mięty w kuchni i jej zapachu, następnym razem spróbuję czegoś jeszcze bardziej miętowego.






2 filety rybne
2 pomidory
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki listków mięty
200 gram śmietany
100 gram ryżu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru suszonego





Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 
Liście umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przyprawy, czosnek i miętę dodać do śmietany i wymieszać. Przecierać chwilę blenderem. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Podawać kawałki ryby z ryżem polane sosem. Posypać kostkami pomidorowymi. Podawać ciepłe.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz