niedziela, 9 sierpnia 2015

Ryba w cytrynie i miodzie

Ten przepis mam już od dawna w moim zeszycie z przepisami. Dla odważnych można pominąć miód, ale wtedy raczej bardzo kwaśna. Miód przełamuje i uzupełnia cytrynę. Danie ma kwaśny, cytrynowy posmak, ale i miód jest wyczuwalny, ale nie przyćmiewający cytryn. Trochę odmienne połączenia.





4 filety z mintaja
2 cytryny
3 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki estragonu
6 liści rukwy wodnej
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
pieprz, sól






Cytryny umyć, z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą obrać i pokroić na kawałki. Liście posiekać. Filety rybne umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i olej, włożyć zioła i estragon, łyżeczkę skórki z cytryny. Chwilę pomieszać, dodać sok z cytryny i miód, doprawić pieprzem i dusić 4-5 minut, nie dłużej. Włożyć rybę i smażyć ją z obu stron po 3-5 minut. Podawać natychmiast z ryżem.

Uwaga: Dłuższe duszenie spowoduje uwolnienie soku z kawałków cytryny. Taki sos można wykorzystać do np. polania ryby/ryżu na talerzu, ale będzie stanowczo kwaśniejszy.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz