sobota, 8 sierpnia 2015

Rosół

Rosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady stąd i z tego co kiedyś zasłyszałam od babci. Podobno był smaczny.

700 gram porcji rosołowej z kurczaka
5 marchewek
3 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2,5 litra wody

1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście bazylii
4 liście rukwy wodnej
2 ziarna kolendry
1 ząbek czosnku
gaza



Mięso umyć i oczyścić. Zioła położyć na gazie i zawiązać u góry nitką tworząc woreczek. Włożyć go razem z mięsem do zimnej wody i gotować przez ponad godzinę na bardzo małym ogniu. Pojawiające się szumy w większości delikatnie wyławiać. Gdy przestaną się pokazywać dodać 2 łyżki zimnej wody, rosół się rozwarstwi i tłuszcz wypłynie na wierzch, zebrać go. Wyciągnąć woreczek z ziołami.
Warzywa umyć i obrać. Cebulę opalić nad ogniem. Włożyć wszystkie do garnka z rosołem, posolić. Gotować, tak aby w sumie stał ok. 3 godzin na palniku. Doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem rosół przecedzić, wyciągnąć mięso. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia, aby rosół nie zmętniał. Podawać z makaronem i skrojoną marchewką lub zieloną pietruszką.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz