sobota, 1 sierpnia 2015

Roladki drobiowe z serami

Alternatywa dla tradycyjnego kotleta z kurczaka. Pomysł podsłuchany, ale koncepcja i wykonanie własne i do tego udane i smaczne. Użyłam serów raczej nie wyróżniających się smakiem, ale można spróbować różnych wersji. Roladki doskonale skomponowały się z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk. 




500 gram filetów z kurczaka
100 gram serka topionego
80 gram sera żółtego
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
4 listki bazylii
4 listki rukwi wodnej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka sezamu
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej, wykałaczki




Liście umyć i posiekać drobno. Wymieszać je z serkiem topionym i pieprzem. Ser żółty pokroić w słupki. Fileta umyć, przekroić na kotlety. Delikatnie rozbić. Mięso posmarować serkiem topionym. Na każdym kawałku położyć 2-3 słupki sera żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem. Olej z łyżką masła rozgrzać na patelni i smażyć mięso równomiernie z wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. z ryżem i sałatką

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz