niedziela, 23 sierpnia 2015

Risotto z pieczarkami i cukinią

W sumie to nigdy nie wiem czy risotto mieszać czy nie mieszać, jedno mówią tak, drudzy tak. Tym razem nie mieszałam. W tej wersji jednak bardziej chodzi o dodatki, które muszą być bardzo dobrze uduszone przed dodaniem ryżu.






1/2 cukinii
200 gram pieczarek
200 gram ryżu
100 ml białego wytrawnego wina
400 ml wody
1 kostka rosołowe
1/10 papryczki chilli
2 łyżki śmietanki 30%
150 gram kurczaka
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 pomidor



Cebulę obrać i posiekać drobno razem z papryczką. Pieczarki i cukinię pokroić w plasterki. Plastry cukinii przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulkę z chilli. Po chwili dodać pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu. Można podlać 1-2 łyżkami wody, dodać pozostałą oliwę. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową, odstawić. Kurczaka pokroić w ulubiony kształt i usmażyć na osobnej patelni. 
Gdy warzywa zmiękną i będą lekko przyciemnione dodajemy na patelnię ryż. Mieszamy z warzywami aż wszystkie ziarna będą pokryte sosem. Smażymy tak 1-2 minuty. Następnie wlewamy na patelnię połowę wina i mniej niż 1 szklankę wody z kostką rosołową. Delikatnie rozprowadzamy i pozostawiamy na małym ogniu aż ryż wsiąknie cały płyn. Następnie dolewamy pozostałe wino i połowę wody. Ponownie delikatnie rozprowadzamy i pozostawiamy na małym ogniu. Potem warto spróbować być może ryż jest wystarczająco ugotowany, wszystko zależy od rodzaju użytego ryżu. Gdy ryż będzie gotowy do śmietanki należy dodać 1-2 łyżki sosu z patelni, dokładnie rozmieszać w szklance i przelać zawartość ponownie na patelnię. Dokładnie i delikatnie wymieszać z risotto, pozostawić na palniku jeszcze przez co najwyżej minutę. Podawać z kurczakiem i pomidorem pokrojonym w plastry.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz