niedziela, 23 sierpnia 2015

Pizza razowa

Kolejny sposób na pizzę. Tym razem w pełni razowy spód, pół na pół pszenny i żytni. Wykorzystałam suche drożdże, bo nie miałam świeżych, ale sprawdziły się równie dobrze.







1 1/3 szklanka mąki pszennej razowej
1 1/3 szklanka mąki pszennej żytniej
1 szklanka letniej wody
7 gram suszonych drożdży
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
farsz: np. pomidory






Drożdże i zioła wymieszać z mąkami. Powoli dodawać wodę i mieszać łyżką. Pod koniec zagnieść ciasto ręką. Powinno być elastyczne i nie klejące, choć nie musi. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180C. Ciasto rozwałkować na blaszce, posmarować sosem i wyłożyć farsz. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 180C



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz