czwartek, 13 sierpnia 2015

Batoniki z płatków śniadaniowych

Mogą być zrobione z dowolnych płatków. W oryginalnym przepisie są zrobione z miodowych kółeczek, u mnie - czekoladowe. Najdłuższą częścią przepisu jest oczekiwanie na schłodzenie w lodówce. Doskonale smakują polane jogurtem, niezwykle słodkie. :)





2 szklanki płatków śniadaniowych
1/3 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki masła
4 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli
jogurt







Masło i miód włożyć do rondla i podgrzać tylko do rozpuszczenia, często mieszając. Odrobinę ostudzić. Mąkę połączyć z solą i 1 1/2 szklanki płatków w misce, dokładnie obtoczyć płatki w mące. Przesypać płatki z mąką do masła i dokładnie wymieszać obtaczając wszystkie płatki. Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, można podłożyć papier do pieczenia na jego spód. Przyłożyć papierem lub folią i mocno przyciskając ręką lub innym narzędziem spłaszczyć powierzchnię. Część z płatków musi się połamać aby batoniki miały jednolitą konsystencję. Potem posypać batoniki resztą płatków i docisnąć je na powierzchni. Schłodzić w lodówce co najmniej 5 godzin. Przed podaniem polać chłodnym jogurtem naturalnym.


marcelina