czwartek, 9 lipca 2015

Placek ze śliwkami

Co prawda to jeszcze nie sezon na śliwki, ale ten placek można wykorzystać do dowolnych owoców. Ja miałam takie z kompotów, ze słoików. Idealnie się nadał, w dodatku nie wymaga użycia miksera. Wykorzystałam ten przepis zmniejszając proporcje. Ciasto jest przez to niskie i czuć w nim wyraźnie owoce. Blaszka 21x20cm.






100 gram masła
3 jajka
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
owoce






Piekarnik rozgrzać do 180C.
Masło roztopić delikatnie i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem. Dodać ostudzone masło, mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch położyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku 40-45 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem.



marcelina

1 komentarz:

  1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:) ... U nas pojawia się ono bardzo często, z różnymi owocami:). Pozdrawiam i zapraszam ponownie:)

    OdpowiedzUsuń