niedziela, 26 lipca 2015

Naleśniki ryżowe

Lekkie naleśniki z wykorzystaniem mąki ryżowej, delikatniejsze od tych na mące pszennej. Po przepis sięgnęłam na bloga Filozofia Smaku i okazał się bardzo trafiony. Te naleśniki można jeść na słodko z dżemem lub frużeliną albo na słono z pomidorem czy kurczakiem. Proporcje na 6 naleśników o średnicy ok. 30 cm.






100 gram mąki ryżowej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżeczki oleju









Mleko wymieszać z olejem i jajkami. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto. Odstawić ciasto na co najmniej pół godziny. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Smażyć raczej cienkie naleśniki z obu stron. Podawać na ciepło.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz