niedziela, 19 lipca 2015

Masa cukrowa

Masa cukrowa wykonana w domu. W sumie nigdy nie korzystałam z takich ozdabiaczy, ale warto było spróbować. Masy wychodzi dość sporo, ale chyba ciężka wyrobić mniej, szczególnie przez to, że trzeba  ją mocno wyrabiać, a ciężko to robić na mniejszej ilości ciasta. Do wykonania kolorowej masy polecam dodać barwnik (w proszku) do wody już na samym początku i zarobić całą gałkę kolorowej masy, to chyba najwygodniejsze rozwiązanie, ale dość brudzące. Oryginalny przepis pochodzi stąd. 




350 gram cukru pudru.
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka żelatyny
30 ml wody 
1 łyżka soku z cytryny










Żelatynę namoczyć w wodzie. Cukier wymieszać z mąką. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do cukru pudru raz z sokiem z cytryny. Zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Powinna być delikatnie plastyczna i nie kruszyć się przy np. wałkowaniu. Jeśli się kruszy - wyrabiać dalej. Masa jest od razu gotowa do użycia. Gotową masę można przechowywać dość długo w lodówce szczelnie owiniętą w folię i w woreczku.




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz