niedziela, 26 lipca 2015

Frużelina morelowa z mango

Kolejna odsłona owoców w żelu, tym razem naprawdę gęstym. Słodko-kwaśne połączenie, ale to głównie za sprawą kwaśnych moreli. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od ilości owoców. Doskonała do gofrów, naleśników, deserów.







600 gram moreli
400 gram mango
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
1 szklanka cukru pudru







Owoce umyć. Morele wypestkować, mango obrać. Pokroić wszystkie w średniej wielkości kawałki. Włożyć do rondla, dodać cukier puder i podgrzać. Gdy rozpuści się cukier i powstanie sok dodać mąkę rozrobioną z wodą. Doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dodać do niej 2 łyżki soku z rondelka i wymieszać. Następnie dodać mieszankę do rondla, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Można podawać lekko ciepłą lub ochłodzoną w lodówce. 

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz