środa, 8 lipca 2015

Chleb tygrysi

Nie mogłam uwierzyć, że to tak działa i tak to wygląda, no ale jednak :) Kleik ryżowy pęka przy zapiekaniu i jest tygrysi efekt. Chleb na drożdżach ze słodkim posmakiem, dobrze smakuje ze wszystkimi dodatkami. Proporcje na ogromny bochenek (nie zauważyłam, że jest aż na 1/2 kg mąki!), przepis pochodzi z tego bloga.


100 gram mąki
60 gram ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli

500 gram mąki typ 650
100 gram wody
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oleju

7 gram suchych drożdży
120 gram ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
120 gram mąki ryżowej




100 gram mąki, 60 gram wody, świeże drożdże cukier i sól połączyć w jedną masę i zagnieść na kulę. Włożyć do miseczki, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano mleko, wodę z solą i cukrem połączyć i delikatnie podgrzać. Partiami dodawać mąkę, zaczyn, olej i wyrobić na jednolitą kulę. Pozostawić przykryty folią lub ściereczką do wyrośnięcia. Następnie odgazować ciasto - parę razy zagnieść i znów pozostawić do wyrośnięcia, może być już w naczyniu nadającym kształt chleb. Wyrośnięty chleb wyłożyć ostrożnie na blaszkę uformować delikatnie bochenek (jeśli już nie jest uformowany). Wymieszać wtedy suche drożdże, wodę, cukier, olej, sól i mąkę ryżową na jednolity kleik i pozostawić do napęcznienia na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200C. Ostrożnie posmarować chleb zaczynając od samej góry. Zebrać nadmiar, który spłynął i pozostawić do wyrośnięcia na 10-20 minut. Włożyć chleb do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 40 minut. Można pod koniec pieczenia przykryć chleb z góry folią lub papierem do pieczenia. Wyciągnąć i pozostawić do wystygnięcia na kratce.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz