środa, 8 lipca 2015

Cannelloni na talerzu

Danie inspirowane sposobem przygotowania cannelloni, w wersji mniej absorbującej i nie wymagającej zapiekania. Makaron połączony z sosem pomidorowym i beszamelem. Pyszności. Wersja bezmięsna, ale można spokojnie podsmażyć cokolwiek i dodać do sosu pomidorowego, można również dodać cebulkę. Polecam, polecam, polecam. Proporcje dla 1 osoby.





1 szklanka przecieru pomidorowego
1 pomidor
1 plaster cytryny
30 gram sera żółtego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej jasnej
2/3 szklanki mleka
100 gram makaronu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku






Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać i posiekać drobno. Pomidora pokroić drobno. Zioła dodać do przecieru pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i dodać czosnek. Podsmażyć krótko i dodać pomidora. Skropić sokiem z cytryny. Po chwili zalać przecierem pomidorowym i powoli dusić.
W osobny rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i delikatnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Nie przyrumienić! Dodać odrobinę mleka i wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać kolejną porcję mleka i znów rozmieszać. Powtarzać dodawanie mleka, aż konsystencja będzie trochę gęstsza od śmietany, a sos przy dłuższym gotowaniu nie będzie gęstniał bardziej. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. 
Na talerz wyłożyć gęsty sos pomidorowy, makaron, beszamel. Na wierzch dodać starty ser żółty.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz