piątek, 12 czerwca 2015

Zupa cytrynowa

GENIALNA, idealna, kremowa, orzeźwiająca, szybka, smaczna, no genialna po prostu!
Przepis pochodzi z książki Zupy i sosy, Prószyński Media.






400 ml rosołu/wywaru
3/4 cytryny
3 łyżki śmietany
pieprz biały









Cytrynę umyć i przekroić. Wycisnąć sok do wywaru, wrzucić wyciśnięte połówki i zagotować. Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia. Hartować ją wlewając po łyżce gorącego wywaru i od razu energicznie mieszając. Po przelaniu do śmietany całej zupy przelać ponownie do garnka i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast ściągnąć z palnika. Podawać z ryżem, można udekorować plasterkiem cytryny i liściem mięty.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz