czwartek, 11 czerwca 2015

Zupa cebulowa

Trochę do francuskiej zupy cebulowej jej daleko, ale jest zadziwiająco smaczne. Trochę się obawiałam przed jej zrobieniem, jak widać niepotrzebnie. Minusem tej zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje.






500 gram cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 1/2 szklanki wody
2 kromki chleba
2 plasterki sera
włoszczyzna



Warzywa obrać, pokroić, zalać wodą i ugotować wywar. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół, potrzebne będzie 600 ml. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową.
Cebulę obrać i pokroić. W rondelku na małym ogniu rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić na możliwie najmniejszym i ogniu. Aby cebula nie przywierała, można dodać resztę masła i oleju. Dusić 30-40 minut często mieszając aż cebula będzie lekko brązowa (nie spalona). Pod koniec praktycznie cały czas należy mieszać. Odlać 1/3 szklanki wywaru i dodać do uduszonej cebuli. Zwiększyć temperaturę i gotować aż do wyparowania płynu. Taką cebulę przetrzeć blenderem, a następnie powoli do niej dodawać wywar. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik na niewielką temperaturę. Ułożyć tosty z chleba i sera i zapiec.
Zupę podawać z zapieczonym chlebem, można go też ułożyć na zupie.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz