środa, 3 czerwca 2015

Sznycle inaczej (ale z mizerią i ziemniakami)

Zazwyczaj nie jadam sznycli, jednak pozostało mi mięso mielone, a dwa dni z rzędu spaghetti to nawet dla mnie przesada. I tak powstały sznycle z jogurtem i serem żółtym. Z ziemniakami i mizerią tworzyły typowy wiosenny obiad.
Proporcje na 8 sznycli, ale obiad dla 2 osób.



250 gram mięsa mielonego
50 gram jogurtu naturalnego
50 gram sera żółtego
1 jajko
1 bułka
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku

2 ziemniaki
100 gram śmietany
2 ogórki zielone




Cebulę posiekać drobno, zeszklić i  lekko przyrumienić na patelni. Wystudzić. Bułkę namoczyć w minimalnej ilości wody i rozgnieść palcami. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać przyprawy, bułkę, jogurt, jajko, ser i wystudzoną cebulkę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz, z mięsa formować kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano co jakiś czas przekładając kotleciki na drugą stronę by się nie przypalały.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plastry (pół-plastry) , wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem i pozostawić do "przegryzienia". Podawać sznycle z ciepłymi ziemniakami i mizerią.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz