poniedziałek, 15 czerwca 2015

Pralinki bardziej truskawkowe

Pralinki z musem truskawkowym w białej i różowej czekoladzie. Jeszcze pyszniejsze niż poprzednie. Dochodzę do wprawy.





100 gram białej czekolady
1/5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
100 gram truskawek
1 łyżka cukru



Czekoladę podzielić na 2 części i każdą z nich rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnym kubeczku. Do jednej dodać barwnik i wymieszać aż czekolada będzie jednolicie różowa. Pomalować denka foremek grubą warstwą i formę wstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę pozostawić do stężenia. Jakby nie chciała tężeć można wstawić na 5 minut do lodówki. 

W międzyczasie umyć i odszypułkować truskawki. Przetrzeć blenderem na jednolitą masę, przełożyć do rondelka, dodać cukier i zasmażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Ostudzić.

Lekko stężałą czekoladą posmarować boki foremek również grubą warstwą i ponownie włożyć formę do lodówki na około 15 minut. Następnie nałożyć do nich wystudzoną masę truskawkową trochę poniżej brzegów. Czekolady ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej i zalać każdą czekoladkę osobno do brzegów foremki. W ten sposób uzyskuje się równe i ładne czekoladki. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Potem delikatnie wyciągnąć z formy, przechowywać w lodówce.

Pozostałe truskawki z szypułkami zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Można obtoczyć je w kokosie lub migdałach.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz