wtorek, 23 czerwca 2015

Muffinki klasyczne

Podstawą do zrobienia tych muffinek była chęć na zrobienie czerwonej bitej śmietany. Wyszła jadowicie różowa, ale też dobrze wygląda. Muszę się jeszcze nauczyć jakiej ilości barwnika trzeba użyć. Wykorzystałam ten przepis. Można go stosować jako podstawę do różnego rodzaju muffinek, ale i same w sobie są bardzo dobre. Z moich zmniejszonych proporcji wyszło 5 dużych i 4 małe babeczki.



1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
kostki czekolady

100 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1/5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
1/6 łyżeczki wody

Piekarnik nagrzać do 180C.
Mąkę połączyć w misce z proszkiem i cukrem. Mleko, olej i jajko wymieszać w osobnym naczyniu, następnie dodać do mąki. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć po jednej łyżce masy do każdej z foremek, włożyć po jednej kostce czekolady i przykryć resztą masy, tak do 2/3 wysokości foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż będą złote z wierzchu, a patyczek suchy. Upieczone muffinki wyciągnąć z foremek i wystudzić na kratce lub odwracając je do góry nogami. 
Śmietankę ubić. Barwnik rozcieńczyć wodą. Dodać do śmietanki razem z cukrem i delikatnie wymieszać. Ozdobić babeczki.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz