poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto truskawkowe

Ciasto ptysiowe <3. Bardzo szybkie ciasto z lekkim kremem i świeżymi truskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren.



1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
2 jajka
50 gram masła
1/4 łyżeczki soli

100 gram śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki serka mascarpone

150 gram truskawek


Piekarnik nagrzać do 220C tylko dolną grzałką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło posiekać na kawałki. Jajka rozbić i rozkłócić w miseczce. Wodę z masłem i solą dać do rondla i gotować do rozpuszczenia masła na średnim ogniu. Następnie zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast ściągnąć z palnika i dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką okrężnymi ruchami aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i tworzyć kulę. Dodać połowę jajek i wymieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać resztę i ponownie wymieszać. Wysmarować całą blaszkę cienką warstwą ciasta i piec przez około 30 minut. Potem zostawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i delikatnie wymieszać łyżką. Należy uważać, bo masa łatwo się warzy. Truskawki umyć i odszypułkować. Każdą pokroić na 4 części. Wystudzone ciasto posmarować śmietanką i posypać truskawkami. Można podawać natychmiast lub schłodzone.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz