sobota, 13 czerwca 2015

Chleb z rodzynkami

Kolejny chleb na zakwasie. Wzorowałam się na tym przepisie. Źle wymierzyłam proporcje i chleba było za dużo na moją blaszkę (10x21 cm), więc upiekłam go w większej prostokątnej. Wyszedł przez to płaski, ale smaczny, więc spróbuję jeszcze raz z mniejszymi proporcjami.





80 gram aktywnego zakwasu
300 gram mąki żytniej typ 2000
150 gram mąki pszennej typ 450
2 szklanki wody
1 łyżka soli
100 gram rodzynek/orzechów









Mąki wymieszać z solą i rodzynkami. Dodać zakwas i partiami wodę. Wymieszać wszystko do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać na 240C. Wstawić wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut, potem zmiejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia wyjąć chleb z blaszki, ściągnąć papier i dopiec. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, 12 godzin. Przechowywać w woreczku lub owinięty folią.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz