wtorek, 23 czerwca 2015

Chleb pszenny razowy

Bardzo smaczny chleb. Zwykły, pachnący "chlebem", nie kruszy się. Posłużyłam się tym przepisem zastępując zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm. 
Ostatnio zaopatrzyłam się w wagę dlatego odmierzam wszystko na gramy, a nie na szklanki...







240 gram mąki pszennej typ 2000
100 gram mąki pszennej typ 650
70 gram płatków owsianych
130 gram aktywnego zakwasu żytniego
340 gram wody









Mąki i płatki wymieszać w dużej misce. Powinno się dodać 1 łyżkę soli. Dodać zakwas, a następnie partiami wodę ciągle mieszając ciasto. Wody dodać tylko tyle, ile potrzeba do połączenia składników. Ciasto powinno być lepkie i gęste. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie wyrównać. Można posypać z wierzchu płatkami owsianymi delikatnie je dociskając do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia, chleb powinien wypełnić całą blaszkę.
Piekarnik rozgrzać do 240C, górną i dolną grzałkę. Włożyć chleb i na dno wrzucić kostkę lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec około 50 minut. Potem wyciągnąć chleb z foremki i dopiec, można zostawić tylko dolną grzałkę. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. (Mój dopiekał się jeszcze około pół godziny na dolnej grzałce). Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i  pozostawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz