środa, 10 czerwca 2015

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chleb na zakwasie. Urósł mi jak szalony, aż wykipiał z blaszki, więc można go tez spróbować upiec w nieco większej niż moja (21 x 10 cm). Wzorowałam się na tym przepisie, ale dodałam siemienia lnianego zamiast słonecznika. Chlebek nawet po dwóch dniach wciąż świeży, pachnący "chlebem" i bardzo smaczny.




50 gram zakwasu żytniego
130 gram mąki żytniej razowej
1 szklanka wody
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek siemienia lnianego
1 1/3 szklanki wody
2 łyżeczki soli








Zakwas połączyć z mąką żytnia i szklanką wody. Wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenna wymieszać z siemieniem i solą. Dodać zaczyn i powoli wodę mieszając. Gdy składniki będą dobrze połączone ciasto "przelać" do blaszki. Mozna posypać wierzch ziarnami delikatnie przyklepując je do ciasta zwilżoną ręką. Owinąć formę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230C. Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia wyciągnąć chleb z blaszki i piec bez blaszki (i papieru do pieczenia). Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Pozostawić chleb do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.



marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz