czwartek, 18 czerwca 2015

Chleb prawie pszenny

Prosty chleb pszenny z foremki. Lekko się kruszy, nie jest wilgotny w środku. Oryginalny przepis pochodzi stąd, zastąpiłam jedynie zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm.







340 gram mąki typ 650
1 1/2 łyżeczki soli
4/5 szklanki wody
110 gram aktywnego zakwasu żytniego










Mąkę wymieszać z solą. Dodać zakwas, a następnie partiami wodę cały czas mieszając. Wyrabiać przez chwilę ciasto aż będzie jednolite, może delikatnie kleić się do dłoni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej bochenek. Owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia aż do brzegów formy. 
Piekarnik nagrzać do 200C grzałką "góra i dół". Do nagrzanego włożyć wyrośnięty chleb. Przed zamknięciem drzwiczek można wrzucić na dno 1-2 kostki lodu. Wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec w tej temperaturze 40-50 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, ściągnąć papier  i dopiec. Gotowy chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Ostudzić całkowicie, najlepiej przez całą noc.


marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz