środa, 20 maja 2015

Bułeczki z ajvarem

Idealne połączenie na świeże bułeczki i wykorzystanie ajvaru, czyli pasty paprykowobakłażanowej. Same bułki mają jedynie delikatny posmak paprykowy, wręcz niewyczuwalny. Skorzystałam z proporcji z tego przepisu, a wychodzi z nich 8 małych bułeczek. Duża szklanka to 400 ml.





1 duża szklanka mąki pszennej 450
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki letniej wody
20 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 kopiata łyżka ajvaru
1 łyżeczka soli








Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki wody. Rozmieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Mąkę wymieszać z solą, dodać ajvar, drożdże i powoli dodawać wodę mieszając. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć je z miski, podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrastania, Piec w nagrzanym do 200C piekarniku przez około 30 minut.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz