niedziela, 10 maja 2015

Budyń brzoskwiniowy

Ten budyń można przygotować w wersji turbo-słodkiej lub po prostu słodkiej. Do tej pierwszej należy użyć samego syropu, a do drugiej wymieszać go pół na pół z wodą.








1 szklanka syropu spod brzoskwiń z puszki
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 brzoskwinia





 3/4 szklanki syropu lub wody z syropem wlać do garnka i zagotować. Pozostałą część rozkłócić z żółtkiem i mąką. Brzoskwinię pokroić na plasterki lub w kostkę - do dekoracji. Do gorącego się syropu dodać pozostałą mieszaninę. Szybko wymieszać i gotować jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na dno miseczki wyłożyć połowę brzoskwini, na to budyń a wierzch przyozdobić resztą owoców.


marcelina