sobota, 7 marca 2015

Zupa chrzanowa

Zupa o ostrym chrzanowym posmaku, co nie powinno zaskakiwać. Szubka do wykonania, wystarczą warzywa na wywar i odrobina chrzanu w słoiczku. Ilość chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą lubimy zupę. Inspiracja.





5 ziemniaków
warzywa na wywar, np. marchewki
por
2-3 łyżki chrzanu 
1 szklanka mleka
sól, pieprz








Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać litrem wody i pod przykryciem ugotować wywar. Pora pokroić, zeszklić na maśle i dodać do gotujących się warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie całość przetrzeć blenderem dodając połowę chrzanu. Następnie do naczynia dać mleko, resztę chrzanu i odrobinę przetartej zupy i przetrzeć wszystko razem. Dodać do garnka, doprawić i zagotować. Podawać z chlebem lub grzankami.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz