sobota, 14 marca 2015

Rogaliki maślane

Zachciało mi się maślanych bułeczek. No to już, na podstawie tego przepisu powstały szybko maślane rogaliki. Jedno co, to mocno czuć w nich posmak soli, więc do dżemu polecam zmniejszyć jej ilość lub całkiem pominąć ten składnik. A same rogaliki... super maślane! Proporcje na 11 rogalików.



2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżki oleju
1 jajko
30 gram masła
1/2 łyżeczki soli
10 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
25 gram masła
1 jajko
mak lub sezam



Mleko delikatnie podgrzać. Do miseczki włożyć drożdże, cukier i 2 łyżki mleka. Pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozpuścić 30 gram masła. Jedno jajko roztrzepać w miseczce. W misce wymieszać mąkę z wyrośniętymi drożdżami. Dodać oliwę, sól, roztrzepane jajko i wymieszać. Potem dodać masło, a następnie mleko. Całość wyrobić na jednolite, sprężyste ciasto. Wyrobione włożyć do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W rondelku roztopić 25 gram masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką na okrągły placek grubość około pół centymetra. Wysmarować ciasto roztopionym masłem. Kroić w trójkąty i zwijać w rogaliki zaczynając od szerszego końca trójkąta. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aż wyraźnie urosną. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w 200C przez około 20-30 minut, aż będą mocno rumiane z wierzchu. Ściągnąć z blaszki i ostudzić.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz