sobota, 14 marca 2015

Czekoladowe ciasto truflowe

Mocno czekoladowe ciasto pieczone "na parze". Proste w wykonaniu, dość szybkie, a efekt niezwykle smaczny. Przepis na małą formę 10x30 cm, choć kusi mnie spróbowanie upieczenia go w foremkach do muffinek. Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren.







180 gram czekolady 52%
3/5 szklanki wody
2 łyżki mąki
3 jajka
135 gram masła
3/4 szklanki cukru



Piekarnik rozgrzać do 180C, włożyć dwa ruszty do środka, blachę wyłożyć papierem (serio, potem nie ma czasu na to!).
Masło pokroić w drobną kostkę. Wodę wlać do rondelka, dodać cukier. Postawić na gazie i mieszać do rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Dodać czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać masło i ponownie mieszać aż do połączenia składników. Pozostawić na 5 minut. Jajka wbić do miseczki i ubić trzepaczką. Dodać do odstanej masy, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać do jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Do naczynia żaroodpornego lub innej blaszki wlać gorącą wodę i postawić na niższy ruszt. Ciasto włożyć na wyższy (nie za wysoko). Piec 30-60 minut, aż ciasto stężeje w środkowej części - można to sprawdzić potrząsając blaszką. Po wyciągnięciu pozostawić 5 minut w blaszce, następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić. Owinąć folią i włożyć do lodówki. Najlepiej podawać schłodzone, ale na ciepło jest równie czekoladowe.




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz