niedziela, 29 marca 2015

Bułki jeże

Bułki z tego przepisu od razu urzekły mnie kształtem, więc musiałam sama wypróbować. Jeżyki trochę nazbyt wyrosły, a przy tym zostały gęste i sycące w środku. Ciekawa alternatywa dla zwykłych bułek śniadaniowych.




3 szklanki mąki
4/5 szklanki ciepłej wody
7 gram drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
ziarna pieprzu








Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i poczekać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z solą, oliwą, drożdżami i wodą i wyrobić na gęste elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać wody lub mąki, ale tylko tyle, by ciasto połączyć. Pozostawić je w misce wysmarowanej olejem na okolo godzinę, powinno podwoić swoją objętość. Podzielić ciasto na części i formować jeże: owalne placuszki zawijać na bułeczki (łączeniem do środka), wydłużyć noski, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Nożyczkami delikatnie ponacinać wierzch jeża tworząc kolce. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku około 30 minut.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz