wtorek, 10 lutego 2015

Zupa soczewicowa

Opróżniam zapasy, a najlepszym połączeniem dla warzyw, pomidorów i soczewicy jest zupa. Przepis można powiedzieć, że  mojego autorstwa.



1/2 dużej szklanki soczewicy
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 pomidory
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki wody





Marchewki, pietruszki obrać i pokroić drobno. Cebulę obrać. Wrzuć razem do garnka i ugotować wywar. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć warzywa i szklankę płynu. Cebulę wyrzucić. Do wywaru wrzucić soczewicę i gotować na małym ogniu. Pomidory pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pomidory, przyprawy, przecier i wywar przetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać do gotującej się soczewicy. Całość gotować aż soczewica będzie miękka, będzie pękać pod naciskiem. Podawać na ciepło.


marcelina

2 komentarze:

  1. Cebulę wyrzucać?! podsmażyć na oliwie i zostawić zamiast gotować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi, ja nie wykorzystuję takiej gotowanej cebuli, ale wywar bez cebuli to nie to samo...

      Usuń