niedziela, 1 lutego 2015

Smalcówki

Nazwa tych ciasteczek zazwyczaj odstrasza, ale smak jest obłędny i przekonuje wszystkich. Są delikatne i kruche i rozpływają się w ustach. Po prostu nie można się im oprzeć.
Proporcje na  50 ciasteczek.






300 gram mąki
6 gram drożdży
1/3 szklanki mleka
160 gram smalcu
300 gram twardej marmolady



Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Do mąki dodać smalec i posiekać go. Dodać mleko i zarobić całość na jednolite ciasto. Rozwałkować na stolnicy na niezbyt cienki placek. Pokroić go w kwadraty. Na każdym kwadraciku kłaść ok. 1/3 łyżeczki marmolady (zależnie od wielkości kwadratów). Mocno skleić ze sobą przeciwległe rogi, tak by nie "rozkładały się" w czasie pieczenia. Piec w 200C przez 15 minut, do rumianego koloru. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz